Tendencje do unikania tłuszczu w codziennej diecie czasem mnie przerażają. Tłuszcze stanowią bardzo istotny składnik naszej diety i nie możemy o tym zapominać. Tłuszcze są trawione wolniej niż inne rodzaje pożywienia, a ich podstawowa funkcja to ochrona narządów wewnętrznych oraz utrzymanie ich na swoim miejscu. Ponadto są niezbędne do przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K).
ZAPOTRZEBOWANIE ORGANIZMU NA TŁUSZCZE to 20-30% dziennego zapotrzebowania na energię przy diecie 2000 kcal, czyli 44-66 gramów na dobę. Oczywiście jest to uzależnione od indywidualnego zapotrzebowania danego człowieka.
Oczywiście istotny jest także rodzaj spożywanych tłuszczów, a mianowicie:
- max 10% energii z tłuszczy nasyconych- 20g
- max 1% energii z tłuszczy TRANS
- min 14 % tłuszczy wielonienasyconych (kobiety 20%)
- proporcja omega6 do omega3 to 5:1 a nawet 2:1
Teraz pytanie, które to TRANS, które wielonienasycone itd…. Dlatego szybciutko bez zbędnego opisywania pozwolę sobie zamieścić wykres, zapożyczony ze strony (http://wygrajmyzdrowie.pl/aktualnosci/o-kwasach-tluszczowych,27):
Często słyszę o zaleceniach unikania tłuszczy i wiem, że niektórzy biorą sobie takie wskazówki do serca. Pamiętajmy jednak, że niedobór tłuszczów powoduje:
- nieprawidłowy wzrost i rozwój zwłaszcza mózgu i układu nerwowego
- obniżenie płodności
- wady rozwojowe płodu
- rozregulowanie układu hormonalnego
- rozregulowanie układu odpornościowego
- zaburzenia metaboliczne tłuszczy i cukrów (miażdżyca)
- problemy ze skórą
- gorszą regenerację po wysiłku
- łatwe męczenie się
- drażliwość, słabą koncentrację
- depresję
Dlatego ABSOLUTNIE nie należy wykluczać ich z diety.
Teraz pytanie po jakie tłuszcze sięgać?
Pisałam jakiś czas temu o zaletach masła klarowanego, które w mojej kuchni gra pierwsze skrzypce. Zapraszam na ten wpis: Masło klarowane.
Ponadto jestem zakochana w oleju kokosowym, więcej o nim w osobnym wpisie już niedługo. Mówiąc w skrócie, poza fantastycznymi właściwościami zdrowotnymi, ma piękny zapach i doskonale sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w łazience 🙂
Używam ponadto: masło – do kanapek, olej rzepakowy oraz ryżowy – do smażenia, olej sezamowy i z pestek dyni – do sałatek.
Świetnym źródłem tłuszczu jest także AWOKADO oraz nasiona i orzechy
Do tematu tłuszczy będę jeszcze wracać.
Jakie jest Wasze zdanie na temat tłuszczy w codziennym żywieniu?
Macie swoje ulubione, które możecie polecić?