Sezon infekcyjny niestety trwa i zbiera żniwa.
Ponieważ mimo wszelkich starań, nie ominął mojej Rodzinki, walczymy jak się da i czym się da. Dozwolone wszystko, co naturalne.
Sara (aktualnie 5,5 lat) od 2 miesięcy męczy się z kaszlem. Osłuchowo czysto, katar pokonany, a kaszel cały czas ją męczy. Wprowadziłam kilka rzeczy na wzmocnienie odporności, ale o tym innym razem. Jeśli będą efekty a na te wiadomo trzeba poczekać, z całą pewnością się z Wami podzielę, czym ją wspomagam.
Natomiast od kilku dni całą Rodzinką popijamy sobie
ZŁOTE MLEKO.
Być może znacie i stosujecie. Jeśli nie, już Wam mówię, co to takiego.
Pod tą jakże szlachetną nazwą kryje się ajurwedyjski napój o wspaniałych właściwościach dla ciała i duszy 🙂
Głównym jego składnikiem jest kurkuma, kurkumina. Znana od wieków przyprawa pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. Używana jako barwnik i przyprawa; uprawiana głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach.
Jako ciekawostka – nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita, nawiązującego do koloru ziemi, zawierającej pigment mineralny. W wielu językach nazywana jest żółtym korzeniem. Wizualnie wygląda jak korzeń imbiru. U nas dostępna głównie w postaci żółtego proszku.
UWAGA!
Właściwości barwiące zachowuje nieskończenie długo, natomiast jej smak wietrzeje – dlatego kupujemy z umiarem, przechowujemy zamkniętą szczelnie i z dala od słońca.
Według najnowszych badań kurkuma to jeden z najpotężniejszych naturalnych obrońców naszego organizmu przed choroba nowotworową.
Kurkuma działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, a także chroni wątrobę przed toksynami. Ponadto obniża poziom cholesterolu. Polecana osobom z chorobami reumatoidalnymi stawów – wzmacnia elastyczność i zmniejsza obrzęk stawów.
Stosowana w celu poprawy trawienia, redukowania guzów macicznych, odciążania wątroby, rozpuszczenia kamieni żółciowych, zwiększenia elastyczności wiązadeł i uśmierzania bólów mentruacyjnych.
Co z tym ZŁOTYM MLEKIEM?
Biorąc pod uwagę wymienione wcześniej właściwości kurkumy, myślę, że już macie ochotę wprowadzić je do codziennego zastosowania 🙂
Jak jeszcze działa ten cudowny napój?
- Rozgrzewa, więc jest doskonały przy przeziębieniu. Wspomaga walkę z kaszlem i gorączką, pomaga pozbyć się nadmiary śluzu z organizmu.
- Podnosi odporność.
- Posiada właściwości antybakteryjne.
- Działa przeciwbólowo.
- Działa antydepresyjnie, uspokaja, wycisza – doskonały przed snem.
Jak przygotować ZŁOTE MLEKO?
Ja osobiście przygotowuję je na mleku kokosowym. Wiecie, że jestem jego fanką, więc nic dziwnego, że wybrałam właśnie je.
Znajdziecie przepisy w których wykorzystuje się mleko krowie, ale po pierwsze – czy macie dostęp do prawdziwego krowiego mleka? Po drugie – czy dobrze je tolerujecie? Po trzecie – nabiał krowi nie jest wskazany przy infekcjach, ponieważ działa śluzotwórczo, z takie działanie jest niewskazane.
Co będzie nam potrzebne?
- Mleko kokosowe (bądź inne, wg Waszego uznania).
- Łyżeczka pasty z kurkumy (za chwilę przepis na nią).
- Pół łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarownego.
Przygotowanie PASTY z KURKUMY:
- Szklanka wody.
- Około 2 – 3 łyżki kurkumy.
Do garnuszka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kurkumę i mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu, aż uzyskamy gęstą pastę. Wrzenie ma trwać co najmniej 8 minut. Pilnujemy by nie przypalić pasty. Gotową pastę przekładamy do szklanego słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Pasta nadaje się nie tylko do złotego mleka, ale także do potraw, czy koktajli.
Teraz pozostaje nam tylko wlać mleko do rondelka, dodać łyżeczkę pasty z kurkumy, pół łyżeczki oleju kokosowego – podgrzać, ale nie gotować i WYPIĆ NA ZDROWIE!
Możemy ewentualnie dodać odrobinę pieprzu, dla jeszcze lepszego wchłaniania kurkuminy. Zarówno pieprz, jak i tłuszcz wpływają na wchłanianie piperyny zawartej w kurkuminie.
Osobiście przygotowuję taką wersję, jak powyżej, ale jeśli macie ochotę, możecie dodać odrobinę cynamonu, miodu, goździki.
Smakuje naprawdę super!
Zachęciłam Was do przygotowania ZŁOTEGO MLEKA?
Źróło: P.Pitchford: „Odżywianie dla zdrowi”.
zdjęcie kurkumy: http://tropical.theferns.info/image.php?id=Curcuma+longa